Laajempi kohdekirjo ja sijainnit Google kartalla tästä

Montolan entinen kalkkikaivos

montolankaivossukeltajat.com


Myhkyrä (alapuolinen)


Sukelluspaikkana kohde ei ole mikään paras mahdollinen, mutta jyrkkä mutaseinä, sekä mökkiläisen jätökset voivat kiinnostaa. Kohteessa voi kokeilla renkaanläpi sukeltamista. P.S kannattaa varautua jalkakramppiin.
Sijainti: Kyrönsalmi
Syvyys: 6 – 30 m
Vaativuus: Helppo

Isokankaisen retkisatama (Roskaroope)


Retkisataman illanviettopaikka sekä laituri mahdollistaa myös huoltotoiminnalle mukavan ympäristön. Pohjan jyrkkenevä profiili tarjoaa jopa 30 m syvyyden. Kohteessa pääsee lisäksi ihailemaan kaislikon reunamaa sekä kalliota.
Sijainti: Isokankainen retkisatama
Syvyys: 30 m
Vaativuus: Helppo

Uuraansalmen hylky


Hylky on n. 11 m pitkä pahasti vaurioitunut vene/alus. Kohteen mataluus ja kohtuulline kunto antaa aloittavalle sukeltajalle mahdollisuuden tutustua hylkymaailman saloihin. Virtaavavesi vie mennessään mukavasti pohjan pöllyn, mutta kuljettaa riittoisasti ravintoa pohjakasvustolle. Tästä syystä pohjasta kasvaa pitkää kasvustoa joka tarttuu sukelluslaitteisiin.

 

Sijainti: Uuraan- ja kaupinsaaren välinen salmi, Olavinlinnasta suoraan etelään.
Syvyys: 5 m
Vaativuus: Helppo

Hirsipuusaaren hylky


Hirsipuunsaari oli keskiajalla rikollistenmestauspaikka. Pohjasta ei kuitenkaan vielä ole löytynyt muistoja noilta ajolta. Hylky on noin kymmenen metrin syvyydessä. Vielä 1990 luvun lopussa vene oli pystyssä, mutta sittemmin se on kaatunut.
Sijainti: Kyrönsalmen pohjoisenpuoleinen saari, suojelukohde
Syvyys: 10 m
Vaativuus: Helppo


Päiväkummun proomut


Proomu on hyvässä kunnossa ja se näkyy pinnalta tyynellä säällä. Proomun matala uppoamis-syvyys mahdollistaa snorklauksen myös ”yleiseltä” uimapaikalta, kalliolta. Kohteeseen pääsee kätevästi myös autolla venerannasta.
Jos sukellat niemeä ympäri, huomaa huomattava rautaromun ja naulojen määrä, muistona ajalta kun laivat oli puuta.
Sijainti: Päiväkumminkaari, Nätki, Kerrostaloista suoraan järveen
Syvyys: 4 m
Vaativuus: Helppo

Punkaharjun proomut


Nämä proomut ovat erittäin ahkerassa käytössä, myös ulkopaikkakuntalaisittain. 70-luvulla siltatyömaalla olleet proomut piti siirtää yläpuoliselta vesialueelta, puruvedeltä pihlajanveden puolelle. Yhdistelmä oli kuitenkin liian korkea, ja proomuihin täytyi ottaa painolastina vettä. Proomut saatiin nykyiseen paikkaansa jonne ne upposivat operaation jälkeen. Proomu tarjoaa loistavan harppuunakalastuskohteen, sekä mahdollisuuden kokea hylkysykelluksen kiehtovaa maailmaa varovaisin askelin. Molempien proomujen sisään pääsee. Lisäksi proomujen keulassa olevan kansiluukut ovat riittävänsuuren läpisukeltamiseen, myös tupla 10 varustuksella (muista vetää maha sisään).Aivan ensikertalaisten ei kannata alkaa työntämään päätään kaikkiin rakosiin ja kolosiin, sillä seuraukset voivat olla kohtalokkaat!Proomujen päällä olevan kaivinkoneen ”Baycity” ali pääsee pujahtamaan, joskin yli 10 tonnin painoisen nosturin ali sukeltaminen on ”tosimiehen hommaa”, kun ottaa huomioon koneen kunnon.Vaikka proomut näyttävät olevan kylkikyljessä, pääsee niiden välistä sukeltamaan. Matka on yksisuuntainen, eikä peruuttaa voi, jos kerran on meinannut läpi sukeltaa.

 

Sijainti: Noobelin niemi, Punkaharju, Vierasvenesatama. Suoraan ”radan” jatkeena
Syvyys: 9 m
Vaativuus: Helppo

 Kasinonsaaren Kesäteatteri


Rantaan pääsee jyrkähköä kalliorinnettäpitkin joka on sukelluksen vaikein osuus. Painovyötä ei siis kannata unohtaa autolle. Rinnepohjan tarjonta on pulloista veneenraatoihin ja astioihin.

Sijainti: Savonlinnan Kesäteatterin takana oleva ranta, kauempana Myhkyrä
Syvyys: 15 m
Vaativuus: Helppo

Savonlinnan keskusta (tori)


Savonlinnan toriympäristö tarjoaa kevät/syyskaudelle mahdollisuuden tutustua ihmisten siisteyteen. Pohjasta löytyy risteilyalusten sähkösaneraus ja ruuantähteistälähtien myös torikauppaiden tekstiilituotteisiin. Ei pidä myöskään unohtaa olut ja virvoitusjuomapulloja, silmä-/aurinkolaseja, McDoladsin A-kylttiä, polttoainetynnyreitä, työkaluja…

Kesällä sukeltaminen täytyy ottaa varauksella, sillä edestä lähtevä risteilyalus nostaa kokeneemmankin sukeltajan vernepaineen hetkessä. Myös n. 1,5 m halkaisijaisen potkurin pyörähtäminen nenänedessä hätkähdyttää.
Sijainti: Savonlinnan tori Sataman vieressä
Syvyys: 5 m
Vaativuus: Helppo

Hiekkasaaren proomu


Hiekkasaaresta noudettiin aikoinaan hiekkaa matereen tarpeisiin proomulla. Proomu kuitenkin upposi. Koska proomu on yksinkertainen  (lähes laatikko) on se säilynyt hyvin. Kohde on vierailemisen arvoinen, joskin löytäminen tuottaa aina hankaluuksia.

Sijainti: Hiekkasaari, Vuoriniemi, Väylänpuoleinen niemi
Syvyys: 8 m
Vaativuus: Helppo

”Nesteen” ranta


Pystysuorasti jyrkkenevä ranta viettää aina 20 metriin saakka ja tämä on hyvä ottaa huomioon loikatessa järveen. Pohjasta löytyy kaikkea mitä veneilijät voivat veteen tiputtaa. Lomakylänsuuntaisesti kulkeva kanioni on eksoottinen sukelluskohde. Kanionin yläreuna on n. 6 metrin syyvyydessä ja alataso 15-19 metrissä. Kanionin pohjalla kulkee vesiputket vesitornilta. Viereisen sillan alta löytyy vanhan sillan jäänteet, sekä niputettuja kalaverkkoja jotka keräsivät pohjassa tietämättömiä kaloja ei kenenkään suuhun. Sillan alus on siis kohtuullinen harppuunointikohde.
Sijainti: Punkaharju, Retretin vierasvenesatama
Syvyys: 20 m
Vaativuus: Helppo


Terveyskeskus


Rannasta pääsee kätevästi sukeltajaan Laitaatsalmen virran alajuoksun poikki. Pohjan materiaali on muta eikä ranta tarjoa muuta kuin vesiputken, joka vie Heikinpohjaan ja Laitaatsiltaan. Nähtävänä oli katiska hauella (15 m syvyydessä, 5 m kohonarulla), sekä yhä soutuvene.
Sijainti: Savonlinnan terveyskeskuksen vieressä oleva venelaituri
Syvyys: 20 m
Vaativuus: Helppo


Valkiajärvi


”Kalastus kielletty” kirkasvetisessä lammessa on paljon nähtävää. Erittäin suosittu sukelluskohde.
Sijainti: Kitee
Syvyys: 20 m
Vaativuus: Helppo

Kyrönsalmi


Lähtötapahtuu joko kaupunginpuolelta sillan aukolta tai Andrizin puolelta sillan alta. Sillan alle pääsee helpoiten pursiseuran satamankautta ajamalla jalkakäytävääpitkin lähes sillalle ja kääntymällä siitä rantaan. Auton voi ajaa 1. siltapilarille asti jolloin kävelymatka järveen ei ole pitkä.
Pohjassa on nähtävissä sillan perustukset sekä ihmisten kadottamat tavarat.
Sijainti: Kyrönsalmi
Syvyys: 8 – 22 m
Vaativuus: Keskivaativa

Rautatiesilta


Rautatiesilta on suosittu sukelluskohde, koska sillan alla pohjassa on runsaasti nähtävää kuten rakennusjätettä sekä polkupyöriä.
Sillan alla sukellettaessa on huomioitava ettei sieltä voi nousta ylös suinpäin! koska veneliikenne haittaa sukellusta. Jos pintaan halutaan nousta on nousu pintaan suoritettava johteiden (tasot väylän molemmilla puolilla) vierestä tai rannalta.
Pohjan profiili jyrkkenee heti saavutaessa väylälle. 1. (kaariosa) toisen aukon kohdalla ei vettä vielä ole juurikaan vaikka jotkin pienveneilijät uhmaavat potkureitaan. Profiili pysyy syvänä 5 m vastarannasta asti.
Suositeltava sukellusreitti: Kyrönsalmenpuolelta veteen, siirtyminen pohjassa sillan viereen. Sukellus pohjaa pitkin sillan alla vastarannalle / haluttuun kohtaan. Laskettelu virranmukana vastaantulevalle vesiputkelle josta paluu lähtörannalle (vasemmalle).
Kohde on sukellettavissa myös talvella, mutta luonnollisesti rannoilla oleva jää haittaa veteenpääsyä ja poistumista.
Löytyneitä esineitä: Polkupyöriä (ajokuntoisia), tarjoiluastioita, avimia, ampumattomia .22 ammuksia, varoituskylttejä, liikennemerkki, kassakaappi (avattu), keskuspuhelin.
Sijainti: Kyrönsalmi
Syvyys: 15 m
Vaativuus: Keskivaativa

Matarin syvänne


Matarin jyrkkäseinämäinen rinne tarjoaa ihanteellisen mahdollisuuden suorittaa syväsukellukset suoraan laivasta. Rinne laskeutuu 48 metrin syvyyteen lähes pystysuorana seinämänä. Kohde antaa myös P1 sukeltajan luokkarajoissa sukeltavalle ennen kokemattomia elämyksiä. Suuret siirtokivet jyrkänteen reunalla sekä täysin pöllyämön pohja jäävät varmasti mieleen.
+Elämyksellisyys
– Laivaväylän välitön läsnäolo
– Väylän aiheuttama aallokko
Sijainti: Pihlajanveden ja Haukiveden risteyskohta. n. 10 km Savonlinnasta pohjoiseen, Oravin suuntaan.
Syvyys: 48 m
Vaativus: Keskivaativa – Vaativa

Haukkakallio


Haukkakallion ranta on jyrkkä ja iso kivinen. Aluksen saa helposti kiinni rantapuihin. Käytettäessä ankkuria on syytä varautua pitkään ankkuriköyteen, sekä varautua mahdolliseen kiinni tarttumiseen. Paikka on suojaisa, mutta länsituuli saattaa vaikeuttaa kohteeseen pääsyä. Sukellusprofiili on helppo suunnitella syvästä matalenevaksi sillä kohteen profiili on portaittainen rinne. Pohja peittyy suurten kivien alle joiden seasta voit bongata erilaisia kaloja ja veneilijöiden jättämiä jälkiä, kuten ankkureita pitkine köysineen.

Sijainti:
Syvyys: 28 m
Vaativuus: Keskivaativa

Myhkyrä (yläpuolinen)


Myhkyrä sijaitsee aivan Savonlinnan keskustan tuntumassa Kyrönsalmen sillan vieressä. Rantautuminen myhkyrän saareen on kyseenalaista, sillä saari on luonnonsuojelualuetta, jonne pesii lokkeja.Saaren länsipuoli on suojaisa ja pystyjyrkkä. Noin 40 m rannasta on saavutettavissa maksimisyvyys (n. 28 m). Matalampi puoli saaresta sijoittuu syväväylän puolelle, mutta aluksista ei ole vaaraa jos sukeltaa aivan saaren tuntumassa n. 10 m syvyydessä. 6 m syvyydestä löytyy valtaisamäärä liuskekiveä, jota ei tiettävästi ole muualla lähiseudulla havaittavissa. Saaren pohjoiskärki ulottuu pitkälle Kyrönsalmen maantiesiltaan päin, jonka vuoksi saarta kierrettäessä on oltava tarkkana, ettei sukella tutkaheijastimelle saakka, jolloin sukellusmatka muuttuu pitkäksi. Saaren viereltä n. 8 m syvyydestä löytyy keskimoottorivene etuhytillä. Hylky alkaa olemaan huonossa kunnossa, mutta on silti kaksine pyöreine ikkunineen näkemisen arvoinen kohde.
Sijainti: Kyrönsalmi
Syvyys: 4 – 28 m
Vaativuus: Keskivaativa

Koivukanta


Koivukannan matalasta syvenevä ranta mahdollistaa hyvin mm. P2 laitesukelluksenjatkokurssin avovesiosuuden pitämisen. Rannan tasainen 5 m profiili  etsintöihin, 6-10 m syvyys pelastamiseen, sekä 50 m rannasta oleva 30 m syvyys kattaa koko kurssin sukellusporfiilit.
Sijainti: Koivukanta, Savonlinnan Pihlajanimestä Kokonsaareenpäin
16 km
Syvyys: 45 m
Vaativuus: Keskivaativa

Herttuansaaret (hylky)


Kalastamanpuoleinen sivusta saaresta tarjoaa lähes rannanulottumalta 45 m syvyyden. Hylky on jossainpäin Herttuansaareen vievän sillan vierustaa. Hylky on pieni ja todella matalassa.
Sijainti: Kalasatama, Herttuansaari, Kerimäki
Syvyys: 3 – 45 m
Vaativuus: Helppo- Keskivaativa

Kokonsaaren jyrkänne


Kohde on suoraan kaapelikyltin kohdalla, ole siis tarkkana kun ankkuroita alusta, ettet ankkuroi kaapeliin. Rinne ei ole niin jyrkkä kuin merikortista voisi kuvitella. ”Vain” 80′ syvyenevä rinne koostuu kivestä ja mudasta. 45 m syvyydestä löytyy mm. tiili.
Sijainti: Kokonsaaren eteläisinkärki
Syvyys: + 40 m
Vaativuus: Keskivaativa

Vuoriniemen irtolohkareet


Irronneet siirtolohkareiden muodostama luolasto.  Luolasukellusta läpisukellusmahdollisuudella.
Sijainti: Vuoriniemi, hiekkasaaresta etelään mantereen puolelle
Syvyys: 5 m
Vaativuus: Keskivaativa

Olavinlinna


Olavinlinnan linnanvirta kiehtoo monia sotalinnan historian tuomien nähtävyyksienkin muodossa. Pohja tarjoaa ennen näkemätöntä materiaalia tykinkuulien kuin rakennusjätteiden muodossa. Tallisaaren puoleisella sivustalla linnanpuolella, laivaohjaimen alapuolelta löytyy lisäksi ”luola” jonka uumeniin pääsee sujahtamaan sukellusparia pakoon.
Olavinlinnaa ympäröimä vesialue on täysin laiva ja huviveneliikenteen käytössä. Tästä syystä etenkin kesäaikana on otettava huomioon vesiliikenne. Tuskin Savonlinnaan saadaan Vuoden sukeltaja nimikettä toista kertaa samasta syystä..
Sijainti: Kyrönsalmi, Olavinlinnan ympäristö
Syvyys: 14 m
Vaativuus: Vaativa

Laitaatsalmi


Laitaatsillasta vanhan paloaseman takaa (yksityinen veneranta) veteen ja Sortteerinpolulta ylös. Sukeltaminen tapahtuu laivaväylällä. Nähtävänä vuosikymmenten tukinuiton ja telakkatoiminnan jäljet. Myös mahdollisuus törmätä Kuhiin on ilmeinen. Sukellus kannattaa lopettaa Sortteerinlahdesta Halkoluotoon tulevalle putkelle, ja palata siitä rantaan. Keskisivyys n. 9m ja kesto 75min.

Sijainti: Laitaatsalmi
Syvyys: 13 m
Vaativuus: Vaativa
Huom! Laitaatsalmi menee sukellus”kieltoon” syksyllä 2016 syväväylän rakentamisen vuoksi!

Riihisaari


Kyrönsalmen virtalaskettelu Putkinotkonkadun päästä Riihisaareen. Keskisyvyys 8m, kesto n. 60min. Sukellus tapahtuu laivaväylällä. Nähtävänä mm. viemäri/vesiojohtoputkia, sillan pilareita, polkupyöriä, uutta ja vanhaa lasia, puisien soutuveneiden raatoja jne. Suunnistaminen oikealle, riihisaareen kannattaa aloittaa yksittäisen suuren viemäriputkenlunta. Maantiesillan jälkeen tulee kaksi vastaavaa putkea rinnakkain, joiden vieressä 250kg lentopommi makaili vuosikymmeniä.

Sijainti: Riihisaari
Syvyys: ~8 m
Vaativuus: Vaativa